Domener

Hva er et domene?

Et domene er din bedrifts unike identitet på internett. Det er det folk skriver inn i nettleseren sin for å besøke nettstedet ditt, sende deg e-post eller finne deg på nettet. Tenk på det som din bedrifts digitale adresse.

Å finne et domene er faktisk det folk som starter bedrifter sjekker først etter å ha laget et navn til bedriften. De ønsker å finne ut om det navnet de har kommet opp er tatt i bruk av noen andre.

Bor du for eksempel i Moss og vurderer om ditt regnskapsbyrå skal hete Moss Regnskap, kan du nesten regne med at domenet mossregnskap.no er opptatt. Det betyr også at noen andre har et regnskapsfirma som heter det samme.

Et domene gir troverdighet

Et profesjonelt domene gir nettstedet ditt et troverdig utseende, noe som er avgjørende for å skape et godt førsteinntrykk hos potensielle kunder. Det hjelper deg også med å skille deg ut fra konkurrentene og etablere din bedrift som en autorisert aktør i bransjen din.

I tillegg til profesjonalitet spiller domenenavnet ditt en viktig rolle i å bygge merkevarekjennskap. Når du velger et domene som er relevant for din bedrift og lett å huske, gjør du det enklere for folk å finne deg på nettet og huske hvem du er. Dette kan føre til økt merkevarelojalitet og gjenkjennelse, noe som igjen kan føre til mer salg og bedre resultater for bedriften din.

Mer enn bare bedriften

Et internett-domene kan brukes til mer enn bare nettadressen til din bedrift. Du kan også registrere et domene for et produkt eller en tjeneste dere har.

La oss si at din bedrift importerer profesjonelt verktøy til håndverkere. Ved å registrere et norsk domene for dette verktøyet, kan de som søker etter akkurat dette merket finne din bedrift og ditt produkt.

Et domene trenger ikke nødvendigvis knyttes til et eget nettsted. Det kan også knyttes til en egen side på ditt eksisterende nettsted.

Hvis vi går tilbake til eksempelet. I dette tilfellet kan du velge om du vil ha et eget nettsted for produktet du importerer, men du kan også sette opp domenet slik at de som finner ditt produkt-domene går rett til produktet på ditt allerede eksisterende nettsted.

Jeg ville anbefalt den siste løsningen i hvert fall i starten, også laget et eget nettsted etter hvert.

Fordelene med å ha et domene

  • Profesjonalitet: Et domene gir nettstedet ditt et profesjonelt preg og gjør det mer troverdig for potensielle kunder.
  • Merkevarebygging: Ditt domene er en viktig del av din merkevareidentitet. Det hjelper deg med å skille deg ut fra konkurrentene og etablere deg online.
  • Tillit: Et domene kan gi økt tillit til nettsiden din, da det viser at du har investert i din online tilstedeværelse.
  • Markedsføring: Du kan bruke domenenavnet ditt i din markedsføring, for eksempel i annonser, på visittkort og i e-postsignaturer.
  • Tilgang til webmail og andre tjenester: Mange domenetilbydere tilbyr også webmail, lagringsplass og andre tjenester som kan være nyttige for din bedrift.

Ulike typer domener

Det finnes to hovedtyper domener:

  • Toppnivådomener (TLDs): Dette er den siste delen av domenenavnet, for eksempel .no, .com, .org, .net, etc.
    • Landkoder: Toppnivådomener som .no er tildelt land. De er et godt valg for bedrifter som primært retter seg mot et bestemt land. For eksempel er .no-domener populære for norske bedrifter.
    • Generiske toppnivådomener (gTLDs): Toppnivådomener som .com, .org, .net, etc. er ikke tildelt land. De er et godt valg for bedrifter som ønsker å nå et globalt marked. For eksempel er .com-domener det mest populære gTLD-et i verden.

Subdomener: Subdomener er «underdomener» til et hoveddomene, for eksempel blogg.dittnettsted.no. De kan brukes til å organisere innholdet på nettstedet ditt eller for å lage separate nettsteder for forskjellige avdelinger eller produkter.

Hvordan velge et domenenavn

Når du velger et domene, er det viktig å huske på følgende:

  • Det skal være kort og lett å huske. Folk skal kunne skrive inn domenenavnet ditt uten å måtte stave det eller tenke seg om to ganger.
  • Det skal være relevant for din bedrift eller organisasjon. Domenenavnet ditt skal gi folk en ide om hva din bedrift handler om. Det bør aller helst ha samme navn som bedriften din, eller en tjeneste eller vare din bedrift leverer eller selger.
  • Det skal være unikt og lett å stave. Unngå å bruke spesialtegn eller tall, da dette kan gjøre det vanskeligere for folk å finne deg. Det er for eksempel lettere å skrive askerregnskap.no enn asker-regnskap.no. Det er også lettere for deg å forklare det for de som ringer deg og vil lese mer om ditt firma.
  • Det skal være tilgjengelig som .no-domene. Hvis du retter deg mot det norske markedet, er det best å velge et .no-domene.
  • Du bør vurdere å registrere flere domener. For eksempel kan du registrere .com, .net og .org-versjoner av domenenavnet ditt for å unngå at noen andre snapper dem opp. Vi mener at dette er viktig hvis du jobber internasjonalt og har et unikt produkt eller tjeneste. Tenk på disse toppdomenene da som sikring av ditt merkevare.

Hvor kan du registrere et domene?

Du kan registrere et domene hos en registrar, som f.eks. UNINETT, Webhuset, eller GoDaddy. Prisen på et domene varierer avhengig av registrar og toppnivådomene.