Hva er PHP?

PHP er en av de viktigste byggeklossene for å lage dynamiske hjemmesider.

PHP er et generelt formålsskriptspråk som er spesielt egnet for webutvikling. Det ble opprinnelig laget av Rasmus Lerdorf i 1993 og utgitt i 1995. PHP-referanseimplementasjonen produseres nå av PHP-gruppen. PHP var opprinnelig en forkortelse for Personal Home Page, men det står nå for den rekursive initialismen PHP: Hypertext Preprocessor.

Hva brukes PHP til?

PHP brukes til å generere dynamisk innhold på nettsider. Dette kan for eksempel være å vise brukerens navn, legge til et bilde eller oppdatere en database. PHP kan også brukes til å lage nettapplikasjoner, som for eksempel e-handelssider eller bloggplattformer.

PHP er et populært språk for webutvikling. Det er gratis og åpen kildekode, og det er et bredt utvalg av biblioteker og ressurser tilgjengelig. PHP brukes av millioner av nettsteder over hele verden, inkludert nettsteder som Facebook, Wikipedia og WordPress.

Her er noen av fordelene med å bruke PHP:

  • Gratis og åpen kildekode: PHP er gratis å bruke og distribuere. Den åpne kildekoden gjør det mulig for utviklere å se hvordan PHP fungerer og bidra til utviklingen av språket.
  • Effektiv: PHP er et tolket språk, noe som gjør det raskere og mer effektivt enn kompilerte språk.
  • Kompakt: PHP er et løst typet språk, noe som gjør koden mer kompakt og lesbar.
  • Populært: PHP er et populært språk for webutvikling. Det er et bredt utvalg av biblioteker og ressurser tilgjengelig.

Hvorfor ble PHP utviklet?

Rasmus Lerdorf, den opprinnelige skaperen av PHP, utviklet språket for å løse spesifikke utfordringer knyttet til webutvikling og administrasjon av sin egen personlige hjemmeside. I 1994 lagde han en samling av “kodesnutter” i C, som han brukte til å spore besøk på nettstedet sitt og vise en online CV. Han ønsket å forbedre denne løsningen og gjøre det lettere å administrere sin egen hjemmeside.

I stedet for å fortsette med ren C-kode, begynte Lerdorf å utvide språket ved å legge til flere funksjoner og muligheter. Resultatet ble et enkelt skriptspråk som gjorde det lettere å lage dynamiske websider og håndtere skjemainndata. Dette språket ble kalt “Personal Home Page Tools” (PHP Tools).

Senere utviklet PHP seg til et mer omfattende skriptspråk med støtte for server-side scripting, databasehåndtering og andre funksjoner som gjorde det til et kraftig verktøy for webutvikling. PHP ble snart distribuert som åpen kildekode, og et fellesskap av utviklere vokste raskt rundt språket, bidro til videreutviklingen og populariseringen av PHP som et sentralt verktøy for webutvikling.